cerita ho chi minh city-2

Selamat bertemu kembali pembaca dan penulis blog sekalian..kali ini Anis nak bawa anda kembali semula ketika Anis ke Ho Chi Minh City baru2 ni..pada tulisan Anis yang lepas2..Anis sertakan gambar ketika Anis melancong ke sana dengan keluarga tersayang..ini adalah antara gambar kami lagi yang dapat Anis kirimkan untuk tatapan anda..


lubang tempat persembunyian


bergambar di dalam lubang kubu tempat persembunyian orang Vietnamperangkap yang di pasang..

jalan bawah tanah

bom

di depan muzium tentera


tempat lapangan menembak

yum..yum..dap taw..ubi kayu cicah dengan kacang tumbuk..sodaaap..

kepala tertanggal..ngeri..kejam..

 semua mangkuk tandas diaorg letak ais

di dalam muzium

depan ben than market

arca di depan pejabat pos lama

inilah dia pejabat pos lama kat Vietnam

di dalam pejabat pos

inilah pejabat posnya..

ini pula dekat China Market

budak sesat mana pulak ni???hehe..

ini adalah gereja yang terkenal gak kat Vietnam
Haaa..camna? teringin tak nak pergi Vietnam? ceh macam promote la pulak..ini sikit je..banyak lagi tempat yang menarik tapi tak habis pusing dan kesuntukan masa..salah satunya Pagoda..tak sempat nak pergi..pergi sana 4 hari 3 malam je mana sempat..pergi pulak dengan rombongan tempat kerja suami Anis..ada yang siap lambat..kita pulak yang menunggu..jenuh..sabar jelah..kalau ada rezeki lagi teringgin nak pergi lagi..bukannya apa kalau perempuan bab2 window shopping atau shopping laju aje betul tak? kat sinilah tempat shopping yang murah dari mata wang RM kita..tapi dekat sini kena rajin2 menawar kalau tidak memanag cekik darah..lebih dari harga duit kita pun ada..maklumlah diaorang tahu kita pelancong..tapi kena hati2 sikit bila ke Ben Than Market, kerana dekat sana mereka suka tarik kita msuk ke kedai mereka..bila pegang sahaja barangan mereka kita tanya harga lepas tu tak jadi beli, diaorang tanya harga kita pula..pendek kata boleh tawar menawar..orang2 dekat sini boleh berbahasa inggeris sikit2 berbandiang dengan China Market, diaorang langsung tidak faham bahasa Inggeris,agak sukar jugalah bila membeli di situ..macam itik dengan ayam..tapi di BenThan Market, jangan terkejut, diaorang boleh berbahasa melayu sikit2..seperti "abang..beli bang"..sesetengah tu,diaorang boleh faham bahasa kita..tak boleh nak kutuk diaorang..kalau datang ke Vietnam sesetengah barang tu lebih murah dari beli barang di jalanan (orang yang jual tepi jalan) dua kali ganda lebih murah! Oleylah setakat ini sahajalah untuk kali ini..lain kali bersua lagi..salam sayang ;)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
jika anda memerlukan khidmat tenaga pengajar untuk KMK (KIK) atau ceramah tentang KMK sila hubungi En. Roslan di email: kendiemas200559@gmail.com.