1 biji kek span strawberry
( di potong menjadi dua lapisan)
250g krim keju
200ml krim putar tenusu
120g gula kastor
15g gelatin halal dicairkan dgn kaedah double boiler
60g air
6-10 biji buah strawberi di potong dadu
1 sudu teh pes srawberi
Acuan kek 8 inci jenis loose tin
untuk hiasan:
500ml krim FC
200g inti strawberi
buah-buahan ikut suka
cara membuatnya:
Satukan keju dan gula kastor.Putar hingga kembang dan berkrim
Dalam bekas berasingan, putar krim putar hingga pekat. Simpan dalam peti sebentar. Cairkan gelatin,setelah gelatin sejuk sedikit masukkan ke dalam adunan keju, kemudian masukkan krim putar dan putar kembali.Masukkan pula strawberi yang telah didadu. Tuang adunan ke atas kek span yang telah di masukkan ke dalam loose pan tadi, ratakan, kemudian selapiskan dengan kek span lagi. Hias dengan FC
Kek ni telah pun selamat hantar masa sebelum tahun baru cina tempohari..TQ Fida..masa gi ke birthday dia hari tu, sepupu Fida pun teringin nak sambut birthday juga, katanya kek ni memang best..itu katanya, bagi tekak anis biasa je :) okeylah korang..cuba tau jgn tak cuba..kalau sedap bagi tau kawan tentang blog ni, kalau tak sedap bagi tau Anis ;)