menu mee kari..

Salam malam rabu..apa khabar semua pembaca? mcmlah ramai sesangat pembaca blog Anis ni kan..macam bak kata hidup segan mati tak mau..rasa-rasa mcm nak je mengundur diri dari jadi penulis blog..apatah lagi dari laman muka buku..tapi tu lah itu yang menghiburkan hati yang pada tak terhibur..hiburkan hati sendiri jelah..:( buat blog ni cuma suka-suka je..orang suka baca ke, tak ke..yang penting hati Anis puas kerana dapat kongsi sedikit ilmu yang ada,dan daripada pengalaman Anis..okey kali ini Anis nak kongsi resepi mee kari..

MEE KARI

Bahan-bahannya:
1 packet  kecil mee kuning dicelur
segengam tauge -di celur
300g ayam di potong kecil-kecil/dadu
fish kek 2 btang
fish ball 1 packet
tahu pelampung- di potong dua
telur direbus kemudian di belah dua
2 biji cili hijau
1 tangkai daun sup dan daun bawang- di hiris2 
isi kerang jika suka-
Bahan untuk kuah:

300g bawang besar - di kisar
100g bawang putih -dikisar
200g cili kering (jika nk pedas sikit) dikisar
100g rampah kari di kisar

200g udang kering -dikisar
halia seesar ibu jari-dikisar
lengkuas dalan 50g -dikisar
1liter santan
garam gula dan minyak secukupnya

Cara memasak:

-Panaskan minyak, tumis bahan kisaran hingga wangi
-masukkan air sedikit,, ayam, fish kek, fish ball dan tahu pelampung dan kemudian santan
-Perasakan garam,gula.Biarkan mendidih sebentar.Tutup api dan sedia dihidangkan dengan tauge,telur rebus daun sup,daun bawang dan isi kerang jika suka.Sedia dihidangkan:) Jom makan :) bismillah...
 

 

nasi goreng

Salam 1 Malaysia buat warga Malaysia..and Salam buat semua blogger dan pembaca semua..hari ni, seperti biasa dan hari-hari yang berikutnya..inilah kehidupan Anis..masak, masak dan masak..jaga anak, mengemas seperti isteri-isteri lain..semua kerja kena dilakukan seorang diri, maklumlah Anis ni full time housewife..dulu sebelum berkahwin bekerja dan selepas berkahwin terus berhenti untuk tumpukan perhatian pada suami dan anak-anak..inilah dunia Anis..tak tahulah kalau esok lusa Anis bertukar fikiran untuk bekerja pula..anak pun dah mula nak sekolah rendah..banyak perkara yang perlu di fikirkan..okeylah sekarang ni Anis nak kongsi beberapa resepi antaranya resepi nasi goreng kampung..


NASI GORENG KAMPUNG

Bahan-bahanya:
Nasi putih dua pinggan
bawang merah 5 ulas -ditumbuk
bawang putih 2 ulas -ditumbuk
ikan bilis 50g- ditumbuk
ikan bilis di goreng untuk tabur di atas nasi goreng
cili padi di hiris sahaja
sos tiram 2 sudu besar
garam dan serbuk perasa secukupnya
 minyak masak


Cara membuatnya:
Pijarkan minyak masak, kalau boleh guna minyak goreng ikan..kalau tkde pun takpe minyak masak baru pun takpe..goreng dahulu ikan bilis..minyak yang sama juga guna untuk goreng nasi pula..tumis bawang putih dengan bawang merah, lepas tu masukkan ikan bilis yang di tumbuk, hingga berbau (bukan hangus ya)..lepas tu masukkan cili padi hiris, masukkan sos tiram,sayur kangkung (jika suka) tp Anis tak letak sebab anak- tak suka sayur..terpulang pd anda nak masuk sayur atau tak..kalau tkde takpe,masuk telur.aram dan serbuk perasa secukupnya.kemudian masukkan pula nasi..goreng dan kacau sebati..masa nak hidangkan taburkan ikan bilis goreng atau campurkan ikan bilis goreng bersama nasi.Sedia di hidangkan..:)





 

talam mutiara

 
Selamat malam buat semua pembaca..pada masa  n3 ni di tulis, tentu kebanyakkan orang dah pun mula di buai mimpi, tapi juga pada waktu ini juga ada yang tengah bekerja, sebabnya perbezaan waktu malaysia dan waktu negara-negara lain..tapi, bukan Anis nak ceritakan pada anda tentang waktu-waktu ni, tapi sesuatu yang mengejutkan ketika siang tadi di mana seorang anak mengucapkan terima kasih dan perkataan sori..siapa lagi kalau bukan Asyiq Wafiy anak Anis yang kecil..berbeza dengan si abangnya bila apa2 berat untuk ucapkan terima kasih pada orang..tapi si kecil ni, tak henti2..bagi lah apa2 pada dia.."me acih bu".."me acih yah"..dan suatu ketika, dia berlari-lari lalu terlangar Anis..apa katanya.."sori.."terpegun Anis mendengarnya..mungkin juga kerana dia kerap mendengar Anis dan suami ucapkan terima kasih pada dia atau sesama suami..jadi dia pun boleh ikut apa yang kita katakan..kata orang, anak yang kecil umpama sehelai kain putih..kita yang patut mencorakkannya betul tak? okeylah, Anis pun tak nak buang masa anda untuk membaca coretan Anis ni, cuma kat sini Anis nak kongsi resepi talam pula kali ini..nak tau talam apa? tentu dah tau kan.. kat atas tajuk pun dah tulis..jom kita tengok bahan-bahannya..

TALAM MUTIARA

Bahan A

240g tepung beras
240g gula pasir
60g tepung ubi
1 liter santan
garam secukupnya
pewarna merah jambu dan hijau
Cara buat bahan A

Didihkan santan bersama gula.Kemudian di gaulkan dengan tepung beras dan tepung ubi. Bahagikan adunan menjadi 3 adunan. Setiap adunan di warnakan hijau merah jambu dan warna asal, yang warna asal di masukkan garam secukup rasa.   

Bahan B

100g beras pulut- direbus hingga lembut dan toskan..

Cara membuatnya:

di dalam oyang masukkan adunan pewarna hijau  lepas tu kukus sehingga masak,diikuti beras pulut, kukus sebentar kemudian masukkan pula adunan warna hijau, warna, asal dan merah jambu..setiap lapisan di kukus hingga masak.okey selamat mencuba..

Mango Chesse Cake


Salam buat semua pembaca yang Anis cayang..thank you singgah blog Anis yang tak seberapa ni.. bila tengok blog orang lain ramainya pengunjung..meriah rasanya terasa juga hati..kenapalah blog Anis ni tak semeriah tu..mungkin blog Anis ni tak menarik seperti mana blog orang lain kan..Anis akui semua tu..isinya pun tak menarik..seperti menariknya blog masakan citarasawan, spices journey blog CaHaya Shiela, masam manis azlita dll blog yang seumpamanya..memang jauh bezanya..tapi takpelah, yang penting hati Anis gembira..kan? Hari ni Anis cuma masak soto ayam, dan dua jenis kek..kek pertama kek buah..dan kek keju mangga..petang tadi En .Somi balik dari over time, Anis hidangkan kedua-dua kek tu..Anis tanya dia yang mana sedap antara kedua-duanya? jawabnya kalau di beri pilihan dia lebih suka kek keju mangga berbanding dengan kek buah..tapi kalau tak de kek keju mangga tu, kek buah pun okey gak..so kat sini anis nak kogsi resepi ni untuk anda..ni pun first time buat terus jadi..resepi ni Anis ambil dari sebuah majalah harap ianya berbaloi..bagi Anis memang berbalaoi..jom tengok bahannya:

KEK KEJU MANGGA

Bahan untuk lapisan bawah:
100g biskut marie
50g mentega- dicairkan

Lapisan tengahnya:
1 biji mangga- diambil isi kemudia kisar halus
50g mentega
250g krim keju
50g gula kastor
80g coklat putih-dicairkan

lapisan atas:
200g krim segar
2 sudu jus manga
2 biji mangga- di buang kulit dan di hiris( untuk hiasan)

CARA BUATNYA:

-Untuk lapisan atasnya satukan dan kisar halus, kemudian masukkan ke dalam loyang yang sesuai, tekan2 bagi padat..masuk oven bakar dalam 180c selama 10 minit keluarkan
-Bahagian tengahnya pula, putar krim keju dengan gula kastor hingga kembang, pastu masukkan coklat cair dan mentega, pukul lagi, kemudian masuk manga yang dikisar, kaup balikkan sehingga sebati.Tuang di atas bikut yang di tekan tadi..simpan dalam peti selama 4-5 jam
-Bagi lapisan atas pula, putarkan krim segar hingga kembang,kemudian masukkan jus manggapukul lagi hingga kembang dan sebati, kemudian ratakan ke atas lapisan tengah tadi, masukkan dalam peti sekali lagi selama 3-4 jam..ulang proses jika mahukan lapisan yang banyak..kemudian hiasakan dengan hirisan mangga atau mengikut kreativiti anda..okey selamat mencuba..



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
jika anda memerlukan khidmat tenaga pengajar untuk KMK (KIK) atau ceramah tentang KMK sila hubungi En. Roslan di email: kendiemas200559@gmail.com.