resepi Paulet Rofi

Assalamualaikum..

Salam sejahtera buat pegunjung blog Anis..dah banyak hari dah Anis meninggalkan blog yang tak seberapa ni..sebelum ni nekad nak masukkan entry seminggu 2-3 kali..tapi oleh kerana kesibukan masa, dengan anak, dengan tempahan kek ni, tak berkesempatan untuk update terbaru..ni baru lega sikit..alhamdulilah rezeki..kan? Lepas siapkan anak bujang tu ke sekolah..terus buka laptop..dan berkesempatan nilah Anis cuba curi2 masa Anis untuk update entry ni..nasib baiklah si kecik tu masih tido lagi..kalau tidak tak jadi kerja di buatnya..sebelum Anis kongsikan kat sini resepi Paulet Rafi iaitu Ayam Panggang Perancis, Anis nak tunjukkan pada kawan2 kek yang di tempah masa cuti sekolah lepas.. (iklan la pulaq)




Okeylah..kawan2..gambar yang kat atas tu bukanlah gambar ayam panggangnya..gambar ayam panggang dan resepinya ada kat bawah ya..jom tengok resepinya:


tak jelas lagi..?

okey Anis zoom kan..tengah dalam oven..

Nak resepinya? okey..ni resepinya:

Ayam kampung 1 ekor  Anis guna ayam biasa je
mentega 150g
paprika 2 sudu besar
jintan manis/jintan kasar serbuk 1 sudu besar
herba rosmerry 1 sudu besar
herba taim 1 sudu besar
bawang putih 2 ulas ditumbuk lumat
Air rebusan ayam 500ml
jus lemon di perah 1 biji
lada hitam serbuk 1 sudu teh
garam secukup rasa
minyak kacang untuk mengoren terendam
lada putih serbuk
Pasli 1sudu besar


cara membuatnya:
Panaskan ketuhar pada 190c
bersihkan ayam dan keringkan dengan tuala atau tisu dapur.Ketepikan.Gaul ayam dengan mentega, paprika, jintan, rosemary, taim.bawang putih, jus lemon garam dan lada hitam.
Masukkan jejari anda ke dalam kulit ayam untuk melonggarkannya.Pastikan kulit ayam tidak terkoyak.lakukuakn keseluruhan badan ayam. Sapukan keseluruhan bawah kulit ayam dengan mentega.
Panaskan minyak, goreng ayam sehingga kekuningan dengan membalik-balikkan.Alih ke dulang pembakar dan panggang ayam dalam ketuhar selama 45 minit
Setelah masak, balut engan kertas timah.Jus ayam akan keluar dari ayam dan ambil sesudu jus ayam tadi masukkan sedikit air renihkan dengan campuran tepung,garam dan lada putih dan tambah daun pasli.Tuang ke atas ayam dan hidang..
 Selamat mancuba ;)



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
jika anda memerlukan khidmat tenaga pengajar untuk KMK (KIK) atau ceramah tentang KMK sila hubungi En. Roslan di email: kendiemas200559@gmail.com.