Mango Chesse Cake


Salam buat semua pembaca yang Anis cayang..thank you singgah blog Anis yang tak seberapa ni.. bila tengok blog orang lain ramainya pengunjung..meriah rasanya terasa juga hati..kenapalah blog Anis ni tak semeriah tu..mungkin blog Anis ni tak menarik seperti mana blog orang lain kan..Anis akui semua tu..isinya pun tak menarik..seperti menariknya blog masakan citarasawan, spices journey blog CaHaya Shiela, masam manis azlita dll blog yang seumpamanya..memang jauh bezanya..tapi takpelah, yang penting hati Anis gembira..kan? Hari ni Anis cuma masak soto ayam, dan dua jenis kek..kek pertama kek buah..dan kek keju mangga..petang tadi En .Somi balik dari over time, Anis hidangkan kedua-dua kek tu..Anis tanya dia yang mana sedap antara kedua-duanya? jawabnya kalau di beri pilihan dia lebih suka kek keju mangga berbanding dengan kek buah..tapi kalau tak de kek keju mangga tu, kek buah pun okey gak..so kat sini anis nak kogsi resepi ni untuk anda..ni pun first time buat terus jadi..resepi ni Anis ambil dari sebuah majalah harap ianya berbaloi..bagi Anis memang berbalaoi..jom tengok bahannya:

KEK KEJU MANGGA

Bahan untuk lapisan bawah:
100g biskut marie
50g mentega- dicairkan

Lapisan tengahnya:
1 biji mangga- diambil isi kemudia kisar halus
50g mentega
250g krim keju
50g gula kastor
80g coklat putih-dicairkan

lapisan atas:
200g krim segar
2 sudu jus manga
2 biji mangga- di buang kulit dan di hiris( untuk hiasan)

CARA BUATNYA:

-Untuk lapisan atasnya satukan dan kisar halus, kemudian masukkan ke dalam loyang yang sesuai, tekan2 bagi padat..masuk oven bakar dalam 180c selama 10 minit keluarkan
-Bahagian tengahnya pula, putar krim keju dengan gula kastor hingga kembang, pastu masukkan coklat cair dan mentega, pukul lagi, kemudian masuk manga yang dikisar, kaup balikkan sehingga sebati.Tuang di atas bikut yang di tekan tadi..simpan dalam peti selama 4-5 jam
-Bagi lapisan atas pula, putarkan krim segar hingga kembang,kemudian masukkan jus manggapukul lagi hingga kembang dan sebati, kemudian ratakan ke atas lapisan tengah tadi, masukkan dalam peti sekali lagi selama 3-4 jam..ulang proses jika mahukan lapisan yang banyak..kemudian hiasakan dengan hirisan mangga atau mengikut kreativiti anda..okey selamat mencuba..



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
jika anda memerlukan khidmat tenaga pengajar untuk KMK (KIK) atau ceramah tentang KMK sila hubungi En. Roslan di email: kendiemas200559@gmail.com.