Penat..penat..penat..

Salam Rabu pada rakan-rakan dan pembaca semua..sihat? Anis setakat ni Alhamdulilah cuma rasa penat sikit..geram pun ada..mana taknya si tenit tu tak reti duduk diam ada je kerja nak di buatnya..bila bg makan, tak nak Anis suapkan..nak suap sendiri..bila tak bagi, mengamuk..bila dia minta air, bagi bukannya dia minum, habis di buangnya ke lantai..lantai yang minum..ish..geram..geram..mana kan lagi nak memasak, mengemas, membasuh,..dah la Anis ni semput tak boleh kerja lebih2 cepat penat, bila penat mulalah datangnya semput..dalam pada tu, tak tau nak masak apa..tetiba ternampak sardin kat rak..kalau asyik wat sambal je jemu pulak..tukar selera la pulak..masak mee tapi bubuh sardin..ala-ala stail spagetti jugalah..tapi cuma derhaka pada resepi sikit hi..hi..okey jom kita tengok resepinya..

Mee Sardin

Bahan-bahannya:
Mee kuning 1 packet
1 tin sardin sedang - di tumbuk kasar
Bawang merah 6-7 ulas-di blander
Bawang putih 3 ulas-diblander
tomato 2 biji
cili padi -jika suka- di hiris (Anis tak letak sebab anak Anis tak suka pedas..nak letak tak jadi terfikirkan anak tak makan pedas..cuma Anis hiris2 je masa nak makan tu..
Santan 1 biji, Anis guna santan kotak je pasal tak sempat nak ke kedai..guna santan kotak 1 kotak je..
Garam dan serbuk perasa secukupnya
sedikit sahaja lada hitam serbuk jika suka


Cara membuatnya:
Tumis  bahan yang diblander tadi hingga naik bau, masukkan sardin tin, santan, garam serbuk perasa secukupnya. Masak hingga mendidih. Celur mee kuning, angkat toskan, hidangkan dengan tauge, cili hiris dan asam limau.Sedia untuk di makan..:)


Kuih Peneram

Petang tadi,Anis tak tau nak wat apa untuk minum petang..so Anis terfikir nak wat kuih peneram yang secara tak langsung anak Anis pun suka..kalau ada yang gemar makan, rajinlah nak membuatnya kalau Anis je makan, alamat beli je lah..hihi.tapi kali ini mood pun tak berapa baik, jadi hasilnya pun tak seberapa..ini lah hasilnya..



Anis wat bulat2 je macam keria atau donat dan lubangkan ditengah2..mudah sikit..tapi hasilnya tak beberapa cantik, sebab tgh bad mood..:( ni resepinya:

250g tepung beras
250g tepung gandum
500ml air
360g gula melaka
120g gula pasir
garam secukupnya
minyak masak untuk mengoreng secukupnya

Cara membuatnya:
Ayak tepung beras dan tepung gandum, kemudian masukkan gula pasir dan digaul. Dalam bekas lain larutkan
gula merah dan garam ke dalam air. Setelah sebati tuangkan adunan ke dalam tepung tadi dan kacau rata dan biarkan dalam 30 mint atau 40 minit. Panaskan minyak dengan api perlahan.Terapkan dengan acuan ( Anis uli sediri je dengan tangan hi..hi..) masukan bahan yang diterap tadi ke dalam kuali dan goreng sehingga kuih timbul. Kacau selalu supaya kuih masak sekata. Angkat dan toskan..siap..selamat menjamu selera :)
Petang tadi,Anis tak tau nak wat apa untuk m

masak apa hari ni?

Salam semua..apa khabar harap rakan2 blogger dan pembaca semua sihat2 dan ceria2 k..kunjungan yang lepas Anis baru nak sembuh dari sakit.Now alhamdulilah anis dah sihat bolehlah anis berkongsi cerita dan menu selepas ini..Diam tak diam kita dah pun tutup tirai 2011 dan telah masuk tirai 2012..apa azam kawan2  dan pembaca semua? Azam tahun lepas dah tertunai? mungkin ada yang masih belum tertunai lagikan..ttapi tak pe ni kanmasih awal tahun lagi boleh laksanakan..betul tak? Bila awal tahun, yang dah kahwin,ada anak hendak sekolah..tak kira sekolah tadika ke, sekolah rendah ke, menengah ke, masing-masing sibuk menghantar anak dan buat persediaan buka sekolah..tak ketinggalan Anis juga, hantar anak ke sekolah tadika..tapi alhamduilah dia tak pun menangis sebabnya tahun lepas dia dah biasa di tinggalkan di taska jadi alah bisa tinggal biasa..setakat ni nampak dia suka juga pergi ke sekolah berbanding tahun lepas liat untuk bangun ke sekolah..tahun ni alhamdulilah, mudah sikit..anda pula macamana?senang tak anak2 nak bangun ke sekolah? Anis harap mereka lagi mudah dari anak Anis..oklah kali ini Anis nak kongsi resepi yang jarang kita masak mungkin sekali sekala je iaitu resepi mee spagetti marinara..jom tengok bahan2nya..bahan2nya Anis ubahsuai sedikit untuk citarasa timur..sebelum ni,Anis pernah masak ikut resepi biasa, tapi bila bagi kat my parent, katanya tak boleh masuk sebabnya tak pedas..harapkan tomato dan lada hitam dan rempah ratus untuk mee tersebut, kali ini Anis ubahsuai sikit jom tengok..

 Spagetti Marinara..resepi ni anis ubah suai sikit..kiranya spagetti versi melayulah hehehe..versi barat dan timur..bila anis sibuk ambil pic ni,anak ani yang kecik pun mcm dah tk sabar lg nk mkn..tgklah nampak tangan dia..okeylah jom tengok resepinya..
Bahan2: mee spageti,mentega 3 sudu besar, daging kisar 1 paket, puri tomato tin kecil, daun selasih, daun bay, theme (jik nak mudah pakai je prego cuma tambah tomato puri sahaja untuk lebih masam( itu pun jika suka lebih masam) anis tak letak sebab suami tk berapa suka masam2 ni..cendawan butang secukupnya, cili merah 4 batang dikisar, bawang besar kuning 1 biji- di dadu kecil, bawang putih 2 ulas diketuk, Cara2nya:
Cairkan mentega, tumisbawang putih,bawang besar,cili merah yang dikisar,goreng hingga terbit bau atau kering, masukan daging, sos prego atau rempah dengan tomato puri, masukan cendawan butang, lada bengala (jika suka) masak hingga kering sedikit..rebus spagetti hingga lembut dengan minyak sedikit supaya tidak melekat.Sedia untuk dihidangkan..Spagetti ni Anis wat hari Jumaat lepas (dua hari lepas)





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
jika anda memerlukan khidmat tenaga pengajar untuk KMK (KIK) atau ceramah tentang KMK sila hubungi En. Roslan di email: kendiemas200559@gmail.com.