memori berkasih

Telah ku cuba memintal kasihmu,
biar menjadi ikatan abadi,
namun apa daya terlerai janji kita 2x
mungkin takdir yang meminta
 bermusim kita bersama
menyemai ikatan cinta
tak mungkin kasih ku hilang
ku kunci hati untukmu
lupakan kenagan indah
simpanlah senda gurauan
andainya kau kerinduan
itulah jadi penawar
sungguh aku terharu dan pilu
kasih ku semai kau abaikan
putusnya ikatan cinta
mungkin tiada jodoh kita
menangis hati ini
ku juga bersimpati
hancurnya harapanku
maafkan sayang
kasihmu yang berubah
aku pun tak menyangka
itulah alasanmu, pergilah sayang
biar rindu di kejauhan
menemani hati yang gelisah
semoga bertemu jua kebahagiaan..

Masa Anis mula ingin menulis blos Anis yang tak seberapa ni, Anis di dendangkan dengan lagu ni..mendayu-dayu..teringat...sekejap..best tak? saja je Anis salin lirik lagu ni..boring-boring boleh nyanyi berduet ngan suami Anis..suami Anis pun memang minat menyanyi juga..tapi selalunya kalau Anis nyannyi dalam bilik air je..hehe..  mcm le suara Anis ni sedap..takat bilik air je tempatnya..wakaka...okey hari ni time nak berjiwang sikit..bolehkan?

ikan keli salai masak lemak

hari ni lain dan tak bukan Anis masak lauk kegemaran Anis sendiri iaitu ikan keli salai masak lemak..fuh..dah lama tak makan makanan ni, tak kita ikan ke daging salai memang Anis suka..bau nya menyelerakan..tapi, sayangnya suami Anis tak suka pula..tapi walau tak suka pun Anis masak juga bagi melepaskan ngidam..hehe..ikan ni pun mak Anis bawa masa dia bertandang ke rumah Anis tempohari..jom tengok bahannya :)


IKAN KELI SALAI MASAK LEMAK KUNING

Bahan-bahannya:

ikan keli salai 4 ekor
santan 2 cawan
kunyit hidup 1 inci -dikisar
serai 3 batang- di ketuk
cili padi 10-15 biji -dikisar
1 keping asam keping
garam dan serbuk perasa secukupnya
1/2 cawan air

Cara masak:

masukkan bahan kisar dalam periuk air sedikit, serai, santan dan ikan biar mendidih, masukkan asam keping garam dan serbuk perasa secukupnya. Sedia di hidangkan.* lebih sedap jika santan tu pekat sedikit.selamat mencuba..


 

kuih talam cendol

Hari ni kepala Anis sedikit biol..berpusing-pusing..walau camner pun Anis gagahkan diri gak untuk masukkan N3 untuk kali ini, mungkin kepala ni dok pusing sebab tekanan darah rendah Anis kot..kata orang kalau tekanan darah rendah kena makan maknan yang banyak protien macam hati ayam, sayur bayam merah dan sebagainya..tapi bila Anis makan benda tu semua makin sakit pula di buatnya..biasalah umur pun dah semakin meningkat, masing-masing penyakit menyerang..walau camne pun Anis nak kongsi resepi talam cendol ni untuk semua pembaca...ok jom apa yang ada..


BAHAN-BAHAN:

250g cendol
200 tepung beras
50g gula pasir
250ml santan
400ml air
1 sudu teh tepung jagung
1/2 sudu teh garam

LAPISAN ATAS:

200g tepung gandum
300g gula merah - dijadikan air gula
80g gula kastor di jadikan air gula -
500ml air- dijadikan air gula
250ml santan
3 biji telur
1/2 sudu kecil garam

CARA MASAK:

Untuk lapisan bawah,masukkan cendol ke dalam bekas kemudian masukkan tepung beras, gula pasir, santan,air, tepung jagung dan garam kacau rata dan tapiskan. Kemudian masukkan ke dalam loyang dan kukus selama 30 minit atau hingga masak. Untuk lapisan atas pula, didihkan bahan kemudia, tapis dan masukkan ke dalam loyng dan kukus lagi hingga masak. Biarkan betul-betul sejuk sebelum di potong.Sedia di hidangkan..Selamat menjamu selera sambil minum petang :)




 

Siakap kukus halia


Dah berapa hari Anis tinggal bertiga sahaja kat rumah..suami Anis keluar mengajar kumpulan inovatif dan kreatif..,kat Langkawi selama lima hari..sunyi juga rasanya..walau pun dia selalu balik lambat sebab tuntutan kerja yang berlambak-lambak tu, tapi tetap balik ke rumah macam biasa..bila time tiba waktu dia balik tu, Anis masih tertunggu-tunggu padahal dia dah jauh kat Langkawi..dah biasa,kan..sebab tu rasa sunyi je rumah walau pun ada anak menemani..ada anak di sisi dengan adanya suami di sisi tak sama..sebab tu, bila time suami Anis cuti..kitaorang sama-sama luangkan waktu bersama, kalau tak keluar berjalan ke taman atau karnival mana2..atau pun berkelah di mana-mana, Anis dan anak-anak akan mengikut suami ke tempat kerja suami Anis untuk temani dia kat sana, itu jika suami Anis banyak kerja yang perlu di lunaskan..ni, suami Anis dah balik dari Langkawi bolehlah masak yang luar dari kebiasaan sikit, contohnya ikan siakap kukus halia ni antara menu Anis untuk hari ini, sayur campur dan rendang daging..kali ini Anis nak kongsikan resepi ikan siakap kukus halia..okey jom kita tengok bahan-bahan yang di perlukan..




IKAN SIAKAP KUKUS HALIA

Bahan-bahan:

1 ekor ikan siakap
2.5cm halia -Di blander/ditumbuk
5-6 ulas bawang merah-di blander/ditumbuk

3 ulas bawang putih-  di blander/ditumbuk

5 batang serai- diblander/ditumbuk
2 biji cili merah -dihiris
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
5 sudu makan sos tiram
2 biji jus limau nipis
2 biji buah tomato- dipotong dadu
1 tangkai daun sup
garam secukup rasa

CARA MEMASAKNYA:

Bahan yang di blander/ditumbuk tadi di gaul dan diperapkan sekejap bersama lada hitam, dan sos tiram. Taburkan daun sup, cili merah dan tomato tadi ke atas ikan, kemudian kukus selama 20 minit, 5 minit sebelum diangkat, perahkan jus limau nipis ke atas ikan, kukus lagi 5 minit, sedia di hidangkan..lebih sedap di makan panas-panas tau..:)

 Jemput makan...bismillah....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
jika anda memerlukan khidmat tenaga pengajar untuk KMK (KIK) atau ceramah tentang KMK sila hubungi En. Roslan di email: kendiemas200559@gmail.com.