kek tiramisu dan pizza

Hari ni, melalui  hari-hari yang sama seperti yang lepas..pagi, celik je mata terus kerah anak sulung anis bangun untuk ke sekolah, apalagi yang si kecik tu pun kena bagunlah juga..takkan nak tinggalkan dia sorang-sorang kat umah..lepas hantar si abang ke tadika, buat sarapan untuk anis dan si kecik, pastu seperti biasa basuh baju, lipat baju dan sediakan bahan untuk masak tengah harinya..dalam kul 11.30 jemput si abang balik dari taska..sambung masak yang tertangguh..itulah rutin anis sekarang..hari ni? apa yang anis masak? tkde yang special pun..semua simple2 je..sebabnya suami anis nak balik makan t.hari..lauk telur itik masak lemak cili padi bersama belimbing, sup telur untuk anak dan sayur kacang panjang goreng dengan telur..hihi..semua telur..bukan tkde lauk lain dalam peti, ikan, ayam dan daging ada, tp itu yang mudah dan ringkas..kalau ikan nak kena siang dulu, ayam dan daging nak kena potong gak..ni, terus masuk telur je.. ni lah menu anis hari ini..taaadaa..


Pas ni, Anis nak wat kek Yogurt Pisang..tunggu anak Anis yang kecik tu bangun je..kalau dia tgh tido, tak boleh bising..mengamuk je memanjang..sebelum ni anis wat piza dengan kek tiramisu untuk makan malam..Anak Anis cakap sedap..dia suruh wat lagi, tp cheesenya pula dah habis guna, so untuk tak menghampakan dia, anis nak wat kan dia kek lain pula..kek tiramisu ni memang sedap dengan rasa cheese dan kopinya..lain kalilah Dhia..ibu buatkan untuk Dhia..ni dia piza dan tiramisu yang Anis wat hari tu..









Tiramisu ni memang sedap, mudah dan cepat untuk buatnya..tak banyak bahan pun dan tak payah bakar..jom tengok resepinya..

125g cream chesse
125g whipping cream
45g gula kastor
1/4 cwn air panas
1 sudu besar kopi - anis guna nescafe je sbb tk pahit sangat..
2-3 sudu besar gula
biskut jejari secukupnya
serbuk koko secukupnya

Carsnya:
Pukul krim keju, whipping krim dan gula hingga kembang, dalam bekas lain bancuhkopi dengan air dan 3 sudu besar gula.Masukkan biskut jejari dalam bekas dan tuangkan air kopi untuk melembutkan biskut jejari, berselang seli dengan krim yang di pukul tadi. Buat sampai habis..Akhir sekali taburkan serbuk koko untuk hiasan.Sedia di hidangkan selamat mencuba :)

NOTA: kuantiti ni sedikit sahaja ..kalau nk byk doublekan la ya..














































































































Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
jika anda memerlukan khidmat tenaga pengajar untuk KMK (KIK) atau ceramah tentang KMK sila hubungi En. Roslan di email: kendiemas200559@gmail.com.