resepi kek black forest..

Salam semua..hari ini Anis nak wat n3 pasal kek..tak habis2 kek..kek..kek.ans kek..semenjak dua menjak ni Anis memang suka wat kek..maklumlah ada yang gemar memakannya..Anak Anis yang sulung memang suak dengan kek2 ni, bila dah habis kek, selang berapa hari dia tanya lg..ibu, tkde apa kuih2 ke? maksudnya kek lah..nak tak nak terpaksa jugalah buat..sampaikan En.Somi kata, kek lagi..dah muak dengan krim kek, so lepas ni Anis wat kek yang tkde krim jelah..tapi kek yang Anis wat kali ni kek Black forest..






Bahan-bahannya:

80g tepung naik sendiri
1 sudu teh baking soda
20g serbuk koko
(bahan diatas di ayak bersama)
135g gula kastor
4 biji telur gred B
1 sudu ovalette
suku cawan minyak jagung 
esen coklat 1 sudu teh 

cara-caranya:

Panaskan oven terlebih dahulu, Pukul telur dengan gula hingga kembang, Masukkan ovalette,,putar kemudian masukkan tepung, baking soda dan serbuk koko sedikit demi sedikit, masukkan esen coklat,kacau kaup balik, kemudianmasukkan minyak kacau hingga sebati.Tuang ke dalam loyang yang sesuai, kemudian bakar dalam oven 180'c selama 20-30 minit (bergantung juga oven masing-masing ya..:) )

Untuk krim: 
Cara-caranya:
1/4 cawan air panas (bukan mendidih)
1 camca esen mentega
600g gula aising-di ayak
3/4 cawan lemak sayuran
Pukul whiping hingga gebu/susu segar hingga kembang

cara membuat krimnya:
Putar lemak sayuran dan air hingga sebati.Masukkan sedikit demi sedikitgula aisinghingga mendapat kepekatan yg diinginkan kemudian masukkan esen mentega.Siap untuk di sapukan ke atas kek.

Untuk Inti ceri hitam:

2 sudu besar gula
1/2 tin ceri hitam dalam tin 
1 sudu tepung jagung untuk pekatkanny
Cara buat inti pula:


Panaskan ceri hitam bersama jusnya masukkan gula, biarkan mengelegak kejap pastu masukkan tepung jagung, masak hingga pekat seakan-akan jem.





Hiasan:
terpulang,:coklat rice/ hirisan coklat masakan dan ceri hitam/merah




Cara menghias kek:


Potong kek menjadi tiga lapisan, masukkan krim lapiskan dengan ceri, kemudian terlangkupkan kek di atasnya..ulang proses tadi hingga siap dan kemudia salut kek tadi dan hias ikut kreativiti anda..selamat mencuba :)
 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
jika anda memerlukan khidmat tenaga pengajar untuk KMK (KIK) atau ceramah tentang KMK sila hubungi En. Roslan di email: kendiemas200559@gmail.com.