hepy besday..

Tanggal 20 Mei ialah besday husband Anis..yang ke.....biarlah rahsia..nanti marah pula tuan punya diri..hehe..syyyy...apa pun selamat hari lahir, moga panjang umur dan di murahkan rezeki hendaknya..amin..sambutan besday ni yang ke berapa ya..selama kita kahwin? rasanya sambutan yang ke-8 kali rasanya..tetapi sori le ya..Anis tak jemput kawan-kawan Anis mahupun kawan-kawan suami..sambutan ni, sambutan keluarga je..masa sambutan besday hari tu, Anis buatkan nasi bukhari, rendang daging dan kek yogurt macademia..harap Ayang puas hati ya..tapi masa makan hari tu, husband Anis kata puas hati dengan masakan Anis..so kat sini Anis nak kongsi resepi nasi bukhari..resepi ni memang best..lebih-lebih lagi makan dengan rendang daging..

BAHAN-BAHAN:

Bahan A
beras basmathi 2 1/2 cawan
susu cair
air
daun mint segengam
garam dan serbuk perasa secukupnya
 
Bahan B:
untuk tumis dan blander:
 
minyak sapi 1/2 cawan
daun pandan*
 kayu manis 1 batang*
bunga lawang 2 kuntum*
bawang merah 8-10 biji-di hiris
bawang putih 3 ulas -dihiris
rempah kari 2 sudu besar
tomato puri 2sudu besar
bawang besar kuning 1/2 biji- di blander ( tak payah tumis tau)  

Bahan C:

gajus 50g -dikisar
badam 50g -dikisar


Cara membuatnya:

1. Cuci beras dan toskan. 
2. Tumis bahan B dengan minyak sapi..tumis dulu kayu manis, bunga lawang terlebih dahulu, ketepikan, tumis semua bahan B  hingga wangi.
3. Kisar bahan C guna pengisar kering hingga halus.
4.Masukkan beras dalam periuk elektrik, masukkan semua bahan A, susu cair dan air (masak nasi macam kita masak nasi biasa, cuma tambahkan sedikit lagi air lebih kurang 1 inci lebih) kemudian tanak seperti biasa masukkan bahan B pula gaul sebati, nak lebih sedap lagi kukus nasi tu..

 okey selamat mencuba..:) dan selamat menjamu selera..





  
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
jika anda memerlukan khidmat tenaga pengajar untuk KMK (KIK) atau ceramah tentang KMK sila hubungi En. Roslan di email: kendiemas200559@gmail.com.