menu mee kari..

Salam malam rabu..apa khabar semua pembaca? mcmlah ramai sesangat pembaca blog Anis ni kan..macam bak kata hidup segan mati tak mau..rasa-rasa mcm nak je mengundur diri dari jadi penulis blog..apatah lagi dari laman muka buku..tapi tu lah itu yang menghiburkan hati yang pada tak terhibur..hiburkan hati sendiri jelah..:( buat blog ni cuma suka-suka je..orang suka baca ke, tak ke..yang penting hati Anis puas kerana dapat kongsi sedikit ilmu yang ada,dan daripada pengalaman Anis..okey kali ini Anis nak kongsi resepi mee kari..

MEE KARI

Bahan-bahannya:
1 packet  kecil mee kuning dicelur
segengam tauge -di celur
300g ayam di potong kecil-kecil/dadu
fish kek 2 btang
fish ball 1 packet
tahu pelampung- di potong dua
telur direbus kemudian di belah dua
2 biji cili hijau
1 tangkai daun sup dan daun bawang- di hiris2 
isi kerang jika suka-
Bahan untuk kuah:

300g bawang besar - di kisar
100g bawang putih -dikisar
200g cili kering (jika nk pedas sikit) dikisar
100g rampah kari di kisar

200g udang kering -dikisar
halia seesar ibu jari-dikisar
lengkuas dalan 50g -dikisar
1liter santan
garam gula dan minyak secukupnya

Cara memasak:

-Panaskan minyak, tumis bahan kisaran hingga wangi
-masukkan air sedikit,, ayam, fish kek, fish ball dan tahu pelampung dan kemudian santan
-Perasakan garam,gula.Biarkan mendidih sebentar.Tutup api dan sedia dihidangkan dengan tauge,telur rebus daun sup,daun bawang dan isi kerang jika suka.Sedia dihidangkan:) Jom makan :) bismillah...
 

 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
jika anda memerlukan khidmat tenaga pengajar untuk KMK (KIK) atau ceramah tentang KMK sila hubungi En. Roslan di email: kendiemas200559@gmail.com.