RESEPI KEROPOK LEKOR
KEROPOK LEKOR
1 kg ikan kembong / selayang
200g-250g tepung kanji atau tepung sagu
garam secukupnya
sedikit air
air untuk merebus
minyak untuk mengoreng
Bahan untuk sos keropok:
2 cawan air
1 cawan gula merah
3 sudu pes cili
60ml air asam jawa
2cm belacan
sedikit garam
Cara buat:
Asingkan tulang ikan dengan isi ikan. Kisar isi ikan hingga hancur. Campurkan isi ikan tadi dengan tepung kanji dan garam.Uli sebati dan bentukkan memanjang.Kemudian jerang air hingga mendidih masukakn keropok tadi rebus hingga timbul.Angkat dan toskan.Hiris nipis dan goreng. Siap.. selamat mencuba
ohh lupa pula..untuk sos pula, jerang kesemua sekali hingga mendidih, perlahankan api, biarkan pekat dah pekat sikit angkat..pastu...apa lagi..makan lah sedap panas2..:)