resepi pes Tom Yam Sempadan

Salam sayang buat semua pembaca..entah mengapa rasa teringin nak makan tom yam seafood ni, tom yam sea food ni memang best, memang suka sesangat2..masa Anis ke sempadan siam tempohari Anis sekeluarga singgah ke gerai yang menjual tom yam seafood ni, memang tak cukuplah satu mangkuk, pendek kata terpaksa order semangkuk lagi..sempat juga lah Anis risik2 tanya resepi pada tukang masak tu, alhamdulilah dia tak lokek orangnya..tapi bila sampai ke rumah Anis cuba resepi yang di beri, tp ada kelainan rasanya di situ, jadi Anis olah sedikit resepi tu mengikut tekak Anis sekeluarga dan seakan-akan rasanya sama seperti tom yam di sempadan..so resepi ni Anis namakan Tom Yam Seafood Sempadan..

TOM YAM SEAFOOD SEMPADAN

bahan A
100 g sotong
50g udang
ikan tenggiri 2 kelar (bkn 2 ekor tau)
sedikit bunga kobis
sebatang lobak merah
5 helai daun lamau purut
4 biji limau nipis (di perah ambil jusnya)
3 batang serai di ketuk
1 biji tomato dibelah empat
1 labu bawang besar belah empat juga
6-7 cili padi (di ketuk ) ikut kepedasan masing2
1 sudu kicap sotong
1 sudu besar serbuk perasa ayam
1 tangkai daun ketumbar (jika suka) kalau masuk daun sup pun ok
serbuk perasa secukupnya
garam secukupnya 
 (B) PES TOMYAM

7-8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
5 biji cili api merah
5 tangkai cili kering /  6-7 sudu besar cili giling
3 helai daun limau purut
2 batang serai
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
minyak untuk menumis

Cara membuatnya:

Kisar semua bahan pes tadi lepas tu tumis dengan minyak,selepas tu kisar semula bahan tadi, Jerang air masukkan pes B tadi, kemudian masukkan bahan A yang lain, masak hingga mendidih..siap..


tips: kalau boleh jangan biarkan sayur terlalu lama masak..dan daun limau purut tu jangan di biarkan masuk terus..buang urat daunnya supaya tom yam anda tidak pahit..:) selamat mencuba
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
jika anda memerlukan khidmat tenaga pengajar untuk KMK (KIK) atau ceramah tentang KMK sila hubungi En. Roslan di email: kendiemas200559@gmail.com.