TOM YAM SEAFOOD SEMPADAN
bahan A
100 g sotong
50g udang
ikan tenggiri 2 kelar (bkn 2 ekor tau)
sedikit bunga kobis
sebatang lobak merah
5 helai daun lamau purut
4 biji limau nipis (di perah ambil jusnya)
3 batang serai di ketuk
1 biji tomato dibelah empat
1 labu bawang besar belah empat juga
6-7 cili padi (di ketuk ) ikut kepedasan masing2
1 sudu kicap sotong
1 sudu besar serbuk perasa ayam
1 tangkai daun ketumbar (jika suka) kalau masuk daun sup pun ok
serbuk perasa secukupnya
garam secukupnya
(B) PES TOMYAM
7-8 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
5 biji cili api merah
5 tangkai cili kering / 6-7 sudu besar cili giling
3 helai daun limau purut
2 batang serai
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
minyak untuk menumis
Cara membuatnya:
Kisar semua bahan pes tadi lepas tu tumis dengan minyak,selepas tu kisar semula bahan tadi, Jerang air masukkan pes B tadi, kemudian masukkan bahan A yang lain, masak hingga mendidih..siap..